Mindfulness - Tietoinen läsnäolo
  • Home
  • Mindfulness –opetus
    • Mindfulness ja MBSR
    • Kurssit yksityisille
    • retriitit
  • Mindfulness kouluihin
    • Lapsille ja nuorille
    • Opettajille
    • Ohjaajaksi
    • Mediassa
  • Tipsu
  • Sari
  • Ota yhteyttä
.b-ohjelma lapsille ja nuorille

Olen opettanut kollegani erikoispsykologi Maarit Lassanderin kanssa Iso-Britanniassa kehitettyä lasten ja nuorten mindfulness-kouluohjelmaa .b (Stop&Breath – Pysähdy&Hengitä) vuodesta 2012. Englannissa ohjelmaa on tutkittu ja opetettu vuodesta 2007 lähtien rohkaisevin tuloksin. Sen on todettu parantavan lasten ja nuorten oppimisen taitoja (mm. muisti, keskittyminen, reflektiokyky, toiminnanohjaus, luovuus) sekä sosio-emotionaalista hyvinvointia ja tunteiden säätelyä (stressinhallinta, jännittäminen, negatiivisten tunteiden kohtaaminen, itsetunto ja minäkuva). 

Ohjelma koostuu yhdeksästä 45-60 minuutin oppitunnista, jotka tutustuttavat oppilaat kokemuksellisesti ja innostavasti mindfulness-harjoituksen eri puoliin. Opettelemme rauhoittamaan mieltämme, tunnistamaan stressaavia ajatuksia, kohtaamaan vaikeita hetkiä lempeällä asenteella ja olemaan rikkaasti läsnä tässä hetkessä. Opetus ohjaa nuoria tutkimaan ja ihmettelemään avoimen uteliaasti kokemustaan. 

Aloimme pilotoida ohjelmaa 2012 6.-luokkalaisten parissa. Lapset kokivat saavansa apua muun muassa jännittäviin ja pelottaviin tilanteisiin, nukahtamiseen, keskittymiseen, itsensä ilmaisemiseen sekä tunteiden tyynnyttämiseen suuttumuksen hetkellä.  Kaiken lisäksi lapset ja nuoret nauttivat ohjelmasta. Työ jatkui 2013 syksyllä 8.-, 9.-ja 10.-luokkalaisten parissa ja keväällä 2014 vuorossa olivat 2.- ja 5.-luokkalaiset. Vuonna 2013 opetus on tapahtunut Folkhälsanin koordinoiman tutkimusprojektin puitteissa.  
 . 

Toiveena on tuoda mindfulness tulevaisuudessa kaikkien lasten ja nuorten ulottuville osaksi perustaitoja. Uskomme taitojen tukevan lasten ja nuorten hyvinvointia ja mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyä. 


Stressinhallintaa ja läsnäolotaitoja opettajille

Opettajan työ on haastavaa ja aikataulutettua. Vaatii paljon suoriutua oppimistavoitteista, olla läsnä ryhmälle ja havaita myös itsessä heräävät reaktiot. Opettajan koulutuksen painopiste on sisällöissä, ja stressinhallintataidot jäävät usein vähemmälle. Alustavat tutkimukset osoittavat, että mindfulnessia harjoittava opettaja saa aikaan positiivisia muutoksia ryhmässään. Hän pystyy paremmin priorisoimaan, keskittymään opetuksessaan pääasioihin ja tukee rauhallisen ja hyvän ilmapiirin syntymistä luokassa sekä myönteistä käytöstä oppilaissaan. Opettaja hyötyy myös itse saaden välineitä rauhoittua ja kohdata haastavia tilanteita. Läsnäolo hetkissä myös tekee niistä merkityksellisempiä ja mielekkäämpiä. 

Koulun henkilökunnan mindfulness-harjoituksen seurauksena työyhteisö muuttuu tutkimusten mukaan  empaattisemmaksi, tiedostavammaksi ja reflektoivammaksi. Stressin, ahdistuksen, univaikeuksien ja vatvomisen koettiin vähentyneen.  

Tulen mielelläni kouluttamaan koulunne henkilökuntaa mindfulnessiin!


Haluaisitko sinä lasten ja nuorten 
mindfulness-ohjaajaksi?

Voidaksesi opettaa lapsille ja nuorille mindfulnessia omakohtainen kokemus ja ymmärrys mindfulnessista on ensiarvoisen tärkeää. Opettajuus rakentuu omalle kokemuksellemme harjoituksesta. Menetelmiäkin arvokkaampaa oppijan kannalta on, että mindfulnessin opettaja kehollistaa hyväksyvää, ystävällistä, avoimen uteliasta asennetta sekä läsnäoloa tässä hetkessä. 

Kouluttautuaksesi .b-opettajaksi on ensin tärkeää käydä minimissään 8-viikon mindfulness-stressinhallintakurssi (MBSR) tai sitä vastaava kurssi, jonka aikana saat peruskäsityksen mindfulness-harjoituksesta sekä harjoittaa mindfulnessia arjessa vähintään kuuden kuukauden ajan. Sen jälkeen voit hakeutua ohjaamaan taitoja lapsille ja nuorille. 

.b-ohjaajakurssille ilmoittaudutaan Iso-Britannian 
Mindfulness in schools-ohjelman sivujen kautta:
https://mindfulnessinschools.org/register/helsinki-certification-course/

Voit kuitenkin halutessasi aivan hyvin täyttää sivujen lomakkeen suomeksi tai tarvittaessa pyytää lomaketta suomeksi laittamalla siitä minulle viestiä. 

Mediassa

Helsingin sanomat 18.2.2014
http://www.hs.fi/kotimaa/Tietoisuustaitojen+vaikutusta+nuorten+ja+lasten+mielenterveyteen+aletaan+tutkia/a1392614830636

Meidän Perhe-lehti 10/2013

meidan_perhe_10_13.pdf
File Size: 608 kb
File Type: pdf
Download File

Nuoriso-työlehti 1/2013

nuorisotyö.pdf
File Size: 9312 kb
File Type: pdf
Download File

Opettaja-lehti 19.11.2012
http://www.opettaja.fi/pls/portal/docs/PAGE/OPETTAJALEHTI_EPAPER_PG/2012_42/166537.htm

Meidän perhe 29.10.2012
http://www.meidanperhe.fi/artikkeli/koululainen/2125/nain_helpotat_lapsen_stressia

Satakunnan kansa, Kainuun sanomat, Lapin kansa 6.10.2012

alma_media.pdf
File Size: 883 kb
File Type: pdf
Download File


Powered by Create your own unique website with customizable templates.